Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Medium (2021)

Valódi rettegés Délkelet-Ázsiából

2021. november 21. - -Britpopper-

245801272_4433048756778960_2949544051369545654_n.jpg

A meseszép Thaiföldön járunk, ahol egy filmes csoport a helyi sámán (Nim) nyomába szegődik, ugyanis éppen a sámánizmusról, illetve a helyi népi hiedelmekről terveznek dokut készíteni. Elkísérik a hölgyet egy temetésre is, ahol kiderül, hogy az eltávozott férfi lánya (Mink) talán valamiféle ártó szellem hatása alá kerülhetett, mert roppant furcsán viselkedik, és mintha néha a megszállás jeleit mutatná. Itt a filmes stáb úgy dönt, hogy elkezdik felvenni Mink és a családja mindennapjait is. Hamar kiderül, hogy a lány csakugyan egy gonosz szellem hatása alá került, aki ráadásul egykor családtag volt. Innentől fogva Nim megpróbálja rituálékkal elűzni a szellemet, de Mink állapota egyre csak romlik, míg végül a család úgy dönt, hogy egy sokkal rizikósabb, pogány rituálét kell elvégezni a lányon, ám ezzel elképzelhetetlen borzalmakat szabadítanak el.

9sisflf6seiib7cmk8h0gu3nyow.jpg

Found footage filmmel van dolgunk, ami manapság már koránt sem annyira felkapott műfaj, mint pár éve. A dokumentumfilmes jelleg nagyon jól áll neki, ugyanakkor fel kell készülni arra is, hogy a több mint 2 órás játékidő emiatt egy kissé leül néha. Shudder exkluzív a cucc, úgyhogy eléggé rámegy a paráztatásra itt-ott (sikerült is a frászt hoznia rám egy jelenettel), és ez hatványozottan igaz az utolsó felére, mikor Mink családja beleegyezik, hogy a stáb éjjellátóval ellátott kamerákat szereljen fel a házukban. Amik ezeken a felvételeken lezajlanak, attól tényleg feláll az ember hátán a szőr. Alapvetően egy nagyon érdekes horror lett a The Medium, hiszen a sámánizmus témáját kevés film érinti ennyire bensőségesen, a teljes mértékben eredeti helyszíneken forgatott jelenetek miatt pedig tényleg sokkal könnyebben elhiszi az ember, hogy amit lát, az akár ebben a pillanatban is megtörténhet a világ másik végén. A 130 perces játékidővel barátkozni kell, de mivel amúgy sem kapunk found footage horrort annyira gyakran manapság, meg kell becsülni azt ami van, és ami működik. Merthogy a The Medium működik. Lassan építkezik, de aztán elszabadul. Banjong Pisanthanakun (Shutter - 2004) pedig végre megint a frászt hozza ránk.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr2016754978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása