Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Calibre (2018)

2018. július 02. - -Britpopper-

A Netflix nem finomkodik. Akár sorozatról van szó, akár saját gyártású filmről, bizony igen ritkán szabnak határt az explicit tartalomnak. Ha pedig felröppen a hír, hogy a Netflix égisze alatt érkezik egy új horrorfilm, máris jobban kezdem el várni, mert tudom, hogy megfelelően véres vagy megrázó lesz. Klassz volt legutóbb a The Ritual, mely ugyan nem váltotta meg a "kirándulós-horrorfilmek" műfaját, de tisztességes próbálkozásnak lehetett elkönyvelni. Aztán most újabban itt a Calibre, ami a horrort eleve csak felületesen használja, ez a film sokkal inkább egy lélektani dráma / thriller, de ez nem feltétlenül probléma, ha jól van összerakva.

c4f2ff8eb9c4a7bb8c0fc35049624baaf6b31aa7.jpg

Vaughn (Jack Lowden - Dunkirk) és Marcus (Martin McCann - The Pacific) régi haverok, akik elutaznak egy jó messzi, a nagyvárosi élettől távoli skót faluba, hogy közös kikapcsolódásként a közeli erdőben vadászhassanak kedvükre. A vidéki program remekül indul, a helyi kocsmában új barátokra is szert tesznek, sőt, be is csajoznak. Pontosabban csak Marcus, Vaughn-t várja haza az asszony, meg a hamarosan születendő gyermeke. De ettől függetlenül ő is jól szórakozik, fogy a sör, vidáman telik az éjszaka. A két férfi másnap el is megy a falu melletti, hatalmas erdőbe, hogy végre utazásuk céljának is eleget tegyenek, azaz vadásszanak. Némi bóklászás után rá is találnak a megfelelő vadra, a gyanútlan őz épp előttük legelészik. Marcus átadja a terepet barátjának, hogy az végre lőhessen egyet életében először. Csakhogy a lövés célt téveszt, és Vaughn az őz helyett egy kisfiút talál el, aki azonnal életét veszti. A tragédiát csak tetézi, hogy előkerül a fiú apja is, aki a fájdalomtól nem képes józanul gondolkodni, és a puskát a gyilkosra emeli. Őt ekkor Marcus lövi agyon. Immár mindkét férfi gyilkossá avanzsálódott, de amíg Vaughn vissza akar menni minél előbb a faluba, hogy elmondhassa a történteket, addig Marcus meg van győződve róla, hogy ezzel a saját halálos ítéletüket írnák alá. "Gondolj a feleségedre, gondolj a születendő gyerekedre!" - mondogatja kétségbeesett barátjának. Vaughn végül kötélnek áll, és vonakodva bár, de segít eltűntetni a két hullát. Akiket persze a falubeliek rövidesen elkezdenek keresni, a két férfi pedig hiába próbálja titokban tartani a történteket, az igazság előbb-utóbb a felszínre tör.

c2949e35a3afb1025338db3e3ca7df7d656105ee.jpg

Nem túl egyedi történettel operál a Calibre, de legalább félig-meddig tisztességes módon teszi. Nem öncélúan véres, inkább a lelki vívódásokra megy rá. Messze nem az év filmje, de esti kikapcsolódásnak tökéletes, persze nem szabad sokat várni tőle. A színészek korrektek (főleg Jack Lowden alakít erőset), a látvány rideg és sötét, egyedül talán a film vége lett rendesen elbaltázva, egészen más - sokkal bevállalósabb - befejezést illet volna kanyarítani egy ennyire komor történethez, de sebaj, egy 5/10 -et simán megér, főleg, hogy messze jobban elvoltam vele, mint az agyonsztárolt Expedícióval.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr6614087893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása