Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The North Water (2021)

Ember embernek farkasa

2021. december 16. - -Britpopper-

p20258344_b_v13_aa.jpg

1859-ben járunk. Patrick Sumner, miután a brit hadseregből dicstelenül menesztették Indiában, elszegődik egy bálnavadász hajóra, amely a sarkvidékre indul. A hajóorvosi állás kis fizetséget jelent, Sumner azonban ebben a helyzetben nem lehet válogatós. A vadászexpedíció eleve baljós jelekkel indul, és aztán egymást követik a szerencsétlenségek. Már messze kihajóztak a nyílt tengerre, amikor felfedezik, hogy az egyik hajósinast brutálisan meggyilkolták. Sumnernek mint hajóorvosnak muszáj tennie valamit, de a veszedelem, amellyel szembekerül, még gonoszabb, mint Delhi ostromának borzalmai, ahonnan alig sikerült ép bőrrel elmenekülnie.

embargoed-until-0001am-tues-22-jun-jack-o-connell-and-stephen-graham-in-bbc-two-and-bbc-iplayer-s-the-north-water-1624531033.jpg

Ian McGuire csontig hatolóan naturalista kalandregényét Andrew Haigh dolgozta fel ötrészes sorozat formájában, igazi sztárparádéval. Bár a főszerepet Jack O'Connell (Godless, Skins) kapta, és a mindig nagyszerű Stephen Garaham (Blöff) is brillírozik Brownlee-kapitányként, a The North Water egyértelműen legerősebb karaktere a Colin Farrell alakította Henry Drax. Egy mocskos, aljas gyilkos, aki csak a saját önös érdekeit tartja szem előtt, és sem élet, sem halál nem számít neki. Az a fajta leállatiasodott bűnöző, aki gondolkodás nélkül vágja el az ember torkát álmában és egy csepp bűntudatot sem érez utána. Farrell egyszerűen sziporkázik ebben a szerepben, minden egyes jelenete borzasztóan erős. Már csak miatta megéri megnézni a sorozatot.

235668070_4217111778372660_6385109979599673748_n.jpg

Ami egyébként egészen remek...úgy nagyjából a negyedik rész feléig. Tudom, hogy szorosan követni kellett a könyv történéseit, de amíg a hajó legénysége a biztos halál felé tart, sokkal jobban működik a The North Water. Ember embernek farkasa, ahogy a mondás tartja, és ez itt is megmutatkozik. Drax, a hidegvérű pszichopata uralja az eseményeket, aztán visszatérünk Patrickhez és az ő személyes "megváltásához", ami már feleannyira sem izgalmas. A csúcspont számomra egyértelműen a harmadik rész volt, ahol az addig lappangó feszültség, düh és kétségbeesés elsöprő erővel tör a felszínre. A fényképezés gyönyörű, a zene autentikus (még egy-két klasszikus matrózdal is felhangzik, amik az Assassin's Creed: Black Flag rajongóknak ismerősek lehetnek), kellően véres és sokszor meglepően brutális is, a színészek pedig tényleg nagyon jók, de Colin Farrell messze kiemelkedik mindenki közül.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr8816755036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása