Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Endless (2018)

Felettünk a csillagos ég

2018. augusztus 07. - -Britpopper-

mv5bnja5oti1mjgwml5bml5banbnxkftztgwmdu2nzy2ndm_v1.jpg

SPOILERES TARTALOM!

Mikor bejött a stáblista és magamhoz tértem, csak annyit tudtam kinyögni: mivan? A The Endless megint egy olyan film, amit elsőre szinte lehetetlen értelmezni. Van egy történeti váza, amire ráhúztak egy alibi-sztorit, de a lényeg egyébként is, ami mindezen kívül történik. Justin Benson és Aaron Moorhead ezúttal sem hazudtolták meg magukat, a Resolution után ismét egy olyan filmről írok, aminél alap az utánakeresés fórumokban.

Megvan még a Resolutionból az a jelenet, mikor Michael elkóborol a háztól és a susnyást járva egyszer csak belefut pár jólöltözött szektatagba, akik az idegenek eljöveteléről beszélnek neki? Na, hát ott az egyik faszi Justin, a másik meg Aaron, jelen filmünk főszereplői (egyébként meg a film rendezői egyben). Az már a Resolution esetében kiderült, hogy valamiféle szektához tartoznak, a The Endless története szerint azonban ennek már jópár éve, és azóta sikerült megszakítaniuk a kapcsolatot a társasággal, viszont élteük nem épp felhőtlenül boldog. Aaron kap egy videóüzenetet az egyik korábbi társuktól (ismerős ez a szitu?) és végül Justinnal az oldalán elhatározzák, hogy visszalátogatnak a Camp Arcadia nevű helyre.

hero_endless-2018.jpg

Eleinte jól is megy minden, a régi ismerősök felbukkanása örömmel tölti el Aaron szívét, Justin azonban elővigyázatosabb, ő rosszat sejt a háttérben. Aztán - csak úgy, mint a Resolution esetében - itt is elkezdenek történni furcsábbnál-furcsább dolgok, noha annyira nem kalandozik a horror-klisék világában a film, mint tette azt 2012-es elődje. Azonban a kapcsolódási pontok egyértelműek, és nem csak arra a konkrét jelenetre gondolok, mikor Aaron összetalálkozik Michaellel és Chrissel, akik egy örökké tartó loopban ragadtak, de például az erdő közepén lévő sátorra is, amiben újra és újra lejátszódik ugyanaz a jelenet, miközben gramofonról zene szól. Nem vagyok biztos benne, de könnyen lehet, hogy az ebben a jelenetben látott - és szintén egy loopban ragadt - ember pedig az eltűnt francia kutatócsoporthoz tartozik, akikről a Resolution végén esett szó, ugyebár.

the-endless-1024x683.jpg

Csak amíg a Resolution meghagyta a tudatlanságban a nézőt, addig a The Endless konkrét válaszokkal szolgál. Noha nem mindenre, de egyértelműsíti, hogy a helyszínen rengeteg loop van, beragadt történetekkel, beragadt emberi sorsokkal. Azt hihetnénk, hogy ezzel megöli a misztikumot, de közben annyi megválaszolatlan kérdést tolt már elénk, hogy ez a sok loop a környéken tulajdonképpen csak egy szelet a hatalmas, rejtelmes tortából. Mi rángatja a kötelet az égben? Mi rejtőzik a tó alatt? Jópár dologra nem kapunk magyarázatot - ezek talán majd egy későbbi filmben lesznek kifejtve -, de az biztos, hogy a The Endless parádésan működik. Elgondolkodtató film, korrekt színészi alakításokkal és meggyőző látványvilággal. Itt is a legváratlanabb pillanatokban történik valami, és soha nem akkor, amikor a néző várná. Noha a film feleannyira sem meta, mint elődje, a benne elhangzó bizonyos magyarázatok inkább szólnak a nézőnek, mintsem a két visszatérő, egykori szektatagnak. Az elejére beszúrt Lovecraft-idézet pedig nem az ismeretlentől való félelemre, hanem csak az ismeretlen jelenlétére utal, amely mindvégig ott ólálkodik Camp Arcadia körül.

Értékelés: 83%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr7314153839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása